De negen devi's

De negen manifestaties van Durga Maa

 

Maa Shailputri

Shailputri is een van de vele namen van de godin Parvati. Ze heet Shail-bala of Shail-Putri omdat ze werd geboren als dochter van de Himalaya's. Een berg wordt Parvat of Shail in het sanskriet genoemd, vandaar Parvati of Shail-Putri (putri = dochter). De eerste dag van Navratri is gewijd aan Shailputri mata, ze is heilzaam voor alles wat men wenst.

 

Maa Brahmchaarini

Maa Brahmchaarini draagt witte kleding, ze houdt de rudraksh mala, lotusbloem en Kamandalu in haar handen. Godin Brahmchaarini is de "tapaswini" vorm van Maa Durga. Ze geeft vrijheid van Kaama (lust) & Krodha (woede).

 

 

Chandraghanta

Als een godin is zij een voorbeeld van rust en materieel welzijn. Haar versieringen zijn rijk en betekenen materiële comfort. In zekere zin is zij de godin die ons leven bevrijdt van belemmeringen en kwade energie.

Ze ontleent haar naam van haar meest prominente ornament, een halve maan (chandra) in de vorm van een bel (ghanta) die alle kwade energie verjaagt.

 

Kushmanda maa

Godin Kushmanda wordt altijd afgeschilderd met een straling van een immens innerlijk licht. De straling van honderdduizend zonnen zijn in haar opgenomen, haar glans is onvergelijkbaar en ze woont diep in het hart van de zon waar geen andere god of godin de schittering kan weerstaan. Ze verlicht de tien richtingen en alle werelden.

 

Maa Skandmata

Skandmata staat bekend als de moederfiguur. Met haar onderste handen draagt zij het kind Skanda. Zij heeft geen wapens maar in plaats daarvan twee lotussen in haar bovenste handen. Skandmata - moeder van Skanda (Kartikey) is een andere naam van de godin Parvati.

 

Maa Katyayani devi

Katyayani devi wordt afgebeeld als een vier-armige gewapende godin op een leeuw. Ze houdt een zwaard in de ene hand, een lotus in een andere en de resterende 2 handen zijn samengesteld in mudra's (houdingen) van zegen en onbevreesdheid.

De wereld werd geteisterd door de demon Mahishasur. Rishi Katyayan bracht rituele offers aan Durga Maa om als zijn dochter op de aarde te verschijnen en de demon te verslaan. Na 3 dagen van offeringen accepteerde de godin dit. Op de 10e dag van de strijd doodde Maa Katyayani de demon Mahishasur.

Haar naam dankt zij aan het feit dat zij in het huis van rishi Katyayan verschenen is.

 

Kaalratri

Ondanks haar angstaanjagende verschijning is ze ook bekend als Shubhankari (geluk schenker) want zij is de ongeëvenaarde schenker van gunsten en voorbode van succes.

De verschrikkelijke en angstaanjagende energie van de godin Durga manifesteert zich op de zevende dag in de vorm van Kaalratri (Maa Kaali). Gewapend met Khadag (sikkel) en met de zeis als wapen, Kaalratri ook een vier-armige godin en net als Katyayani, zijn haar 2 blote handen ook samengesteld mudra's van de Var (zegen) en Abhay (Onbevreesdheid). Haar vervoersmiddel is de ezel, deze kan alle lasten dragen. Ze is ook de sterkste kracht van bescherming, ze beschermt al haar gelovigen tegen allerlei kwaad (fysieke en metafysische). Kaalratri is tevens de godin van vernietiging. Pas na vernietiging is het mogelijk een betere maatschappij te creëren.

 

Gauri mata

De achtste manifestatie van Maa Durga is Maha Gauri (immens wit). Maha Gauri, de eerlijkheid van haar wezen is voortdurend in vergelijking met de schelp, maan en bloemen. Al haar versieringen, kleding en sieraden zijn altijd wit. Ze is altijd overwogen en aanbeden als een 8-jaar oud meisje.

Als gevolg van intense en langdurige aard van haar zware tapasya om Shiva als echtgenoot te verkrijgen, werd het lichaam van Sati (ook een naam Parvati) verschrompeld en zwart. Toen Shiva een zwak kreeg voor haar toewijding, stemde hij in Sati te accepteren als zijn gemalin en baadde haar lichaam met het water van de hemelse rivier de Ganges. Onmiddellijk werd haar lichaam stralend wit en keerde terug naar de frisse vitaliteit van 8-jaar oud meisje en verkreeg de naam Maha Gauri.

Maha Gauri houdt in 2 van haar handen de Trishool en Damroo, symbolen het meest geassocieerd met Lord Shiva. De goedaardige godin symboliseert de zuiverheid van het kinderlijke onschuld, alsook de niet-aflatende vastberadenheid nodig om haar zware meditatie te vervullen.

Ongehuwde vrouwen bidden (vooral op de 8ste dag van de Navratri) tot Maha Gauri om zo een perfecte echtgenoot te krijgen.

 

De 9e manifestatie Siddhidaatri maya

Siddhidaatri is de vorm die verkregen wordt door de eerdere 8 manifestaties van Durga Maa samen te voegen. Door zich samen te voegen met de energie van Shiva zorgt zij voor een perfecte balans.