Augustus 2015

Augustus 2015

 

 

Volgens de Hindoejaartelling (Vikram samvatsar) leven wij momenteel in de maand Sravan van het het jaar 2072. Deze maand wordt ook de maand van Shiva genoemd, omdat volgens de diverse Puranas veel gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die met Shiva en Parvati te maken hebben.

 

Een van de legende vertelt het karnen van de oceaan door Asura’s (Demonen) en Devta’s (Cosmische krachten, -elementen). Bij het karnen kwam als eerste gif uit de oceaan. Indien hier niet snel iets mee zou gebeuren, zou het een ramp zijn voor alle levende wezens. Om alle levende wezens te beschermen nam Shiva het gif in en hield het vast in zijn keel die blauw kleurde. Hierdoor wordt Shiva ook Neelkanth (blauwe keel) genoemd. Om de gevolgen van het gif te verzachten schonken de Asura’s en Devta’s het water van Ganga op Shiva. Volgens de Purana heeft deze gebeurtenis in de maand Sravan plaatsgevonden.

 

Vele Shivabhakts (devoten) denken aan het feit dat Shiva door deze handeling ook de mensheid heeft beschermd en doen in deze (Sravan)maand Shiva Puja en schenken vooral water en melk (Abhisek) op Shiva Murti (beeld) en Shivalinga.

 

Velen houden ook in deze maand speciale vrat/Sadhana/tapa (dieet/onthoudingen/spirituele

discipline) denkend aan het feit dat Parvati zich onthouden heeft van alle materiele genoegens (tapa) om Shiva te bereiken.De Shivabhakts hopen dat zij ook door hun vrat, Sadhana en tapa de

zegeningen van Shiva zullen ontvangen.

 

Zo zijn er meer gebeurtenissen die in deze periode hebben plaatsgevonden.

 

Shiva is een manifestatie van de Oerenergie. De Oerenergie heeft geen enkele gedaante, maar kan elke gedaante aannemen  

''Ekam sad vipra bahudha vadanti'' (De Waarheid/Bhagvan is één, de Zieners hebben hem diverse namen gegeven)

 

Hieronder tref je een Mantra die je vooral in deze periode zou kunnen reciteren.

 

Mahamrityunjaya Mantra van Shiva:

 

ॐ त्र्यम्बकं यजामहे सुगन्धिंम् पुष्टिवर्धनम् ।

उर्वारुकमिव बन्धनान् मृत्योर्मुक्षीय मामृतात् ।।

 

Auṁ tryambakaṁ yajāmahe sugandhiṁ puṣṭi-vardhanam ǀ

urvārukam-iva bandhanān mṛtyormukṣīya māmṛtāat ǁ

 

Vertaling:

Almachtige heer Shiva, beschermer van alle levende wezens, U bent eeuwig en alomtegenwoordig. Verleden, heden en toekomst zijn U daarom absoluut bekend. Ik smeek U, O heer, geef mij te allen tijde een van gezondheid blakend lichaam, waarmee ik goede

daden kan verrichten. Laat mij vervolgens uit de kringloop van wedergeboorten geraken en schenk mij eeuwig durende algehele verlossing.

 

De maand sravan eindigt op 29 augustus.