Oktober 2015

 

Oktober 2015

 

De maand oktober staat in het teken van navratri.

Twee keer per jaar wordt negen dagen lang Navratri of Navratan gevierd. In 2015 is de tweede Navratri van 13 oktober tot en met 22 oktober. Gedurende deze negen nachten vindt de verering van de Oerkracht (oerkracht) natuur, het vrouwelijk aspect van het Goddelijke, bekend als

Shakti, Devi of Durga plaats.

 

In de eerste 3 dagen wordt Shakti vereerd in Haar krachtige, vernietigende vorm. Deze eerste fase symboliseert de fase van onwetendheid. In deze fase bidt de devoot tot Shakti om vernietiging van zijn onwetendheid. Onwetendheid is de laagste "tamo" guna (geaardheid der stoffelijke natuur) en wordt vertegenwoordigd door Maha Kali Mata.

 

De tweede periode (dag 4, 5 & 6) symboliseert de tweede fase, de fase van Hartstocht, de tweede guna namelijk "rajo". Deze guna wordt vertegenwoordigd door Maha Lakshmi Mata.

Mata in haar onderhoudende vorm, die geluk, voorspoed en harmonie brengt in het gezin.

 

Tijdens de laatste 3 dagen wordt Maha Sarasvati vereerd, de Schenkster van ware wijsheid. Na de tweede fase voltooid te hebben, is de persoon klaar om het ware licht der kennis te

ontvangen. Deze laatste fase staat in het teken van de hoogste guna de "sato" guna, de geaardheid der goedheid.

 

Tijdens Navratri vereert men dus eigenlijk Shakti Mata, de bron van alle energie. Door haar te vereren, bidden we dat ze ons leven zuivert en ons gezondheid, vreugde, vrede en welzijn brengt.