September 2015

September 2015

 

De maand september staat in het teken van Ganesh Bhagwan. Op 17 september 2015 vieren wij namelijk Shri Ganesha chaturthi. Het is de vierde dag van de wassende maan in de maand "Bhadrapada". Op deze dag vieren we het feit dat Gauri Mata, de gemalin van Shiva Bhagwan, Shri Ganesha heeft gecreëerd.

 

Shri Ganesha wordt dan ook gezien als de zoon van Gauri Mata en Shiva Bhagwan.

De Hindoes aanbidden Shri Ganesha op deze dag als een Devta (Kosmische kracht). Shri Ganesha is de Devta van geluk, voorspoed, kennis en wijsheid. Shri Ganesha neemt alle hindernissen en obstakels op het spirituele pad weg, begeleidt spirituele leraren en is de beschermheilige van reizigers.

 

Hindoes bidden tot Shri Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen om belemmeringen weg te nemen en succes te behalen. Dit kan een nieuwe baan, een nieuw bedrijf, een ander huis en aan het begin van een spirituele bijeenkomst zijn. De kalme en majesteitelijke Ganesha met de kracht en macht van een olifant is de Heer van alle obstakels die de mensheid beheersen. Tegelijk is hij de verwijderaar van de hindernissen die de mens bij zijn inspanningen in de war brengt. Net als een olifant heeft hij een verbazingwekkend geheugen en vergeet nooit de loyaliteit en toewijding van degenen die hem omringen. Het vreemdste van alles is misschien wel de muis die hem altijd vergezeld. Zoals men in ieder huishouden op de wereld weet, heeft dit knaagdier zo zijn eigen manieren om obstakels uit de weg te

ruimen door via de kleinste gaatjes of spleetjes onze keukens en provisiekasten te bereiken. Dit probleem komt overal voor en het feit dat Ganesha hem als vervoersmiddel gebruikt, symboliseert de noodzaak om de meer onedele aspecten van ons karakter onder controle te houden, want anders maken we een puinhoop van onze zoektocht naar geestelijke kennis.

 

Er worden vele verhalen verteld over de scherpzinnigheid en intelligentie van Shri Ganesha. Volgens de legende werd de dichter Vyasa geadviseerd Shri Ganesha te vragen om als zijn schrijver te fungeren voor de Mahabharata die hij in versvorm aan Shri Ganesha wilde dicteren. In de Mahabharata is tevens de Bhagavad-Gita inbegrepen. Shri Ganesha stemde toe deze grote verantwoordelijkheid op zich te nemen, mits Vyasa hem zonder te pauzeren zou dicteren. Vyasa ging hiermee akkoord op voorwaarde dat Shri Ganesha elk woord dat hij moest opschrijven eerst zou begrijpen. Het schrijven van de Mahabharata werd een prachtig samenspel tussen Vyasa en Shri Ganesh. Steeds als Vyasa merkte dat Shri Ganesha klaar was om met zijn gebroken slagtand een vers op te schrijven, dicteerde de dichter een vers waarvan de betekenis zo diepzinnig was dat Shri Ganesha even moest stoppen om over de sloka’s na te denken. Dit gaf Vyasa de tijd om alvast een paar volgende verzen te componeren alvorens ze te dicteren. Hierin zit verweven dat men de Mahabharata en de Bhagavad-Gita niet haastig dient te lezen of aan te horen, maar rustig, het geheel overdenkend en in verband te zien met het eigen leven.

 

De gebroken tand heeft Shri Ganesha als wapen gebruikt om een demoon te verslaan en door de tand als pen te gebruiken om de Mahabharata te schrijven, is dat een poging om de onwetendheid (de demoon in ons) te verdrijven.

 

Je zou op deze dag de volgende Ganesha Mantra kunnen reciteren:

 

Vakratunda Mahakaya Surya Koti Samaprabha

Nirvighnam Kurumedeva Sarva Karyeshu Sarvada